Îți recomandăm să citești și...
Poate te interesează și unul din celelalte articole de mai jos.
Sistemul digestiv joacă un rol foarte important în sănătatea generală a organismului, iar o digestie bună poate face diferența între o stare de bine zilnică și disconfortul cauzat de balonare, constipație, arsuri sau alte probleme digestive. Dacă te confrunți cu probleme digestive frecvente, este important să acorzi mai multă atenție alimentației și stilului de viață, pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului digestiv.
Am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți digestia și sănătatea intestinală.
1. Mănâncă suficiente fibre
Un consum insuficient de fibre este una dintre principalele cauze ale problemelor digestive, cum ar fi constipația. Fibrele solubile și insolubile sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă.
Fibra solubilă este prezentă în ovăz, leguminoase, fructe (mere, citrice), morcovi și semințele de chia. Acest tip de fibră absoarbe apa, formând un gel vâscos și ajută la menținerea unei consistențe optime a scaunului, facilitând astfel eliminarea mai ușoară a lui.
Fibră insolubilă, găsită în cereale integrale, nuci și semințe, ajută la mișcarea alimentelor prin intestin. Acționează ca un „burete”, ajutând la formarea și eliminarea scaunului, prin stimularea mișcărilor intestinale. Este eficientă în prevenirea constipației și în menținerea unui tranzit intestinal regulat.
2. Adaugă grăsimi sănătoase în alimentație
Grăsimile sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, sunt benefice pentru digestie și ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi (A, D, E, K). Consumați surse de omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, macrou), semințele de in și nucile. Aceste grăsimi au și efecte antiinflamatorii, care pot ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii intestinale.
3. Hidratează-te corespunzător
Un aport adecvat de apă este esențial pentru o digestie eficientă. Deshidratarea poate cauza constipație și încetinirea procesului de digestie. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei și include în alimentație fructe și legume bogate în apă.
4. Gestionează stresul
Stresul cronic poate afecta negativ sistemul digestiv, ducând la probleme precum reflux gastroesofagian, constipație sau sindromul de colon iritabil. De aceea, sportul este foarte important pentru sănătatea digestivă. Exercițiile fizice contribuie la stimularea mișcării intestinelor, prevenind constipația. Chiar și o plimbare ușoară după masă poate accelera digestia. Evită, totuși, exercițiile fizice intense imediat după masă, deoarece acestea pot întârzia digestia.
5. Optează pentru alimente cât mai naturale
Optează pentru alimente cât mai naturale, care sunt mai puțin procesate și păstrează majoritatea nutrienților esențiali. Aceste alimente, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele proaspete, leguminoasele, nucile și semințele, sunt bogate în fibre și vitamine, contribuind la menținerea unui sistem digestiv sănătos. În schimb, evită produsele procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare cu îndulcitori artificiali sau alimentele fast-food, care pot irita intestinul și pot cauza probleme digestive pe termen lung.
6. Mestecă bine mâncarea
Mâncatul pe fugă este un obicei frecvent întâlnit în stilul de viață agitat, dar poate afecta negativ digestia. Mâncatul rapid, fără a acorda atenție mesei, poate duce la supraalimentare. Încearcă să te oprești din ceea ce faci atunci când mănânci și mestecă bine fiecare înghițitură pentru a preveni problemele de digestie și balonarea.
7. Evită mesele târzii și copioase
Mesele târzii și copioase pot dăuna digestiei. Consumul de alimente grele și cantitățile mari de mâncare chiar înainte de culcare pot duce la reflux gastroesofagian și tulburări de somn. Încearcă să iei cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de a merge la culcare și evită mesele foarte copioase, care pun presiune pe sistemul digestiv. De asemenea, este recomandat să optezi pentru mese mai ușoare seara, care sunt mai ușor de digerat.
8. Ajută-ți sistemul digestiv
Pentru a-ți sprijini digestia, adaugă probiotice și enzime digestive în alimentația ta. Probioticele sunt bacterii benefice care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și susțin procesul de digestie. Acestea se găsesc în alimente fermentate, precum iaurtul, kefirul și varza murată. Consumul regulat de probiotice poate îmbunătăți digestia și poate preveni balonarea, constipația sau diareea. BONFLOR® capsule oferă aportul de bacterii lactice benefice dezvoltării florei intestinale sănătoase.
Pe de altă parte, enzimele digestive ajută la descompunerea alimentelor în componente mai mici, care pot fi absorbite ușor de organism. Enzimele naturale se găsesc în alimente precum ananasul și papaya, care conțin bromelaină și papaină, două enzime care ajută la digestia proteinelor.
Suplimentele cu enzime digestive pot fi, de asemenea, benefice pentru cei care au dificultăți de digestie sau suferă de tulburări digestive. DIGEX® PLUS conține un amestec complex de enzime digestive care asigură o digestie completă, chiar și în cazul exceselor alimentare. Acesta permite digestia unei largi varietăți de alimente, combate indigestia după mese copioase, reducând disconfortul gastric, balonarea, senzația de preaplin și cea de greață. De asemenea, contribuie la eliminarea gazelor intestinale și stimulează secreția biliară.