Îți recomandăm să citești și...
Poate te interesează și unul din celelalte articole de mai jos.
Răceala este o infecție virală care afectează căile respiratorii superioare, în special nasul și gâtul. Este cauzată de diferite tipuri de virusuri, cel mai frecvent fiind rinovirusul, dar și alți viruși respiratori pot provoca răceala. Răceala este contagioasă și se transmite prin contact direct cu persoane infectate sau prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea nasului, gurii sau ochilor.
Simptomele răcelii comune apar, de obicei, la 1-3 zile după expunerea la virus și pot varia în intensitate. Acestea includ:
Nas înfundat sau care curge – congestie nazală sau secreții
Durere în gât – senzație de iritație, usturime sau disconfort
Strănut – frecvent la debutul răcelii
Tuse – de obicei ușoară, dar poate persista câteva zile
Dureri de cap – cauzate de inflamația sinusurilor
Oboseală și stare generală de rău
Febră ușoară (în unele cazuri, mai ales la copii)
De obicei, simptomele durează 7-10 zile.
Pentru că ne dorim să ne recuperăm cât mai repede și pentru a ne ajuta organismul să fie mai puternic, este esențial să ne concentrăm pe întărirea sistemului imunitar. Uite la ce trebuie să fim atenți atunci când suntem răciți:
1. Odihnă suficientă
Corpul tău are nevoie de energie pentru a lupta împotriva răcelii. În timpul somnului, sistemul imunitar devine mai activ, producând celule care luptă împotriva infecțiilor. Odihna suficientă contribuie la o recuperare mai rapidă, în timp ce lipsa ei poate slăbi răspunsul imunitar și prelungi simptomele răcelii. Dacă este posibil, ia-ți câteva zile libere pentru a te recupera complet.
2. Hidratare constantă
Consumul de lichide previne deshidratarea cauzată de febră și secreții, susținând funcționarea optimă a sistemului imunitar. Totodată, ajută la eliminarea toxinelor din corp, accelerând, astfel, recuperarea. Lichidele calde, cum ar fi ceaiurile și supele, calmează gâtul iritat și reduc inflamația.
3. Suplimente și vitamine
Vitamina C, zincul și vitamina D3 pot scurta durata răcelii dacă sunt luate la începutul simptomelor. Cercetările arată că acestea pot întări sistemul imunitar și pot reduce severitatea simptomelor.
4. Alimente sănătoase
O dietă bogată în vitamine și minerale, cum ar fi fructele și legumele proaspete, te ajută să îți susții sistemul imunitar. Supele calde, bogate în nutrienți, au un efect antiinflamator, ajutând la ameliorarea congestiei și la calmarea durerilor în gât.
Dacă ești răcit, protejează-i pe cei din jur spălându-te des pe mâini, folosind șervețele atunci când strănuți sau tușești și stând departe de aglomerație. Astfel, vei evita transmiterea virusului altor persoane.
Uite și câteva produse care îți vin eficient în ajutor atunci când ești răcit:
Propolis C® Răceală și Gripă Adulți este un supliment alimentar pe bază de extracte naturale standardizate, care se administrează de la primele simptome de răceală și gripă și care oferă un aport semnificativ de vitamina C, necesară în perioada în care luptă cu virusurile.
Markosept® spray oral are acțiune protectoare la nivelul mucoasei orofaringiene și calmează iritațiile gâtului. Conține extract de nalbă mare cu efect calmant la nivelul gâtului, faringelui și corzilor vocale.
Imunotus® Forte este indicat pentru fluidizarea secrețiilor mucoase și favorizarea expectorației. Acesta contribuie la menținerea stării de sănătate a căilor respiratorii și la funcționarea normală a sistemului imunitar.